Bakkers, beveiligers, horeca-tijgers, nachtzusters en slaapwachten… ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze zorgen dat het werk doorgaat in de kleine nachtelijke uurtjes. Ook bij Stichting het Werkt hebben we medewerkers met een bijzonder beroep: zij houden wacht als onze cliënten slapen. Cheyenne is een van hen. Wat maakt deze nachtelijke (bij)baan voor haar zo interessant? En wat maakt ze zoal mee?
Cheyenne is Social Work studente en zit in haar laatste jaar. Tijdens haar stage werkte ze als trajectbegeleider op onze locatie Ringbaan-Noord. Daar leerde ze de doelgroep kennen en werkte ze als woonbegeleider in een fijn team. Toen de kans zich voordeed, nam ze als bijbaan de Slaapwacht op zich bij een van onze andere locaties. Ook hier wordt 24-uursbegeleiding geboden, die ’s nachts bestaat uit een slaapwacht met ondersteuning op afroep. Ze heeft vooral een signalerende functie en draagt ’s ochtends over aan de mensen die overdag werken.
Meestal is het rustig en kun je tijdens je dienst zelf ook gewoon slapen. Als cliënten dan toch in de nacht bij de slaapwacht aankloppen, is het meestal voor dingen die je met een kopje thee erbij op kunt lossen. Denk aan een vergeten sleutel, ruzie met een vriendje/vriendinnetje of even kletsen na het uitgaan.
Cheyenne: “Je moet een beetje flexibel zijn voor dit werk. Soms kun je een nacht niet goed slapen. Er is bijvoorbeeld wel eens een feestje geweest op een van de kamers en toen was het nodig om de cliënt te vragen om het geluid zachter te zetten, zodat anderen niet tot diep in de nacht last hebben van de herrie.”
In situaties die je niet zelf op kunt lossen, sta je er niet alleen voor. “Heel zelden is er écht iets. Dan kun je de BBD inschakelen, de bereikbaarheidsdienst. Die is er om de situatie mee te bespreken. Hiermee overleg je dus en de BBD kan de wakende wacht van RIBW Brabant inschakelen waar we mee samenwerken. Dan komt er iemand langs. Het geeft een gerust gevoel om te weten dat wanneer er iets is, je op iemand terug kan vallen en je dan eigenlijk in je signalerende functie zit. Maar dit is heel zelden, normaal gesproken kun je gewoon slapen, wat dit een ideale bijbaan maakt als student.”
Toch is het goed om te weten dat het meer is dan ‘slapend geld verdienen’. Je moet affiniteit met de doelgroep hebben want er verblijven hier cliënten met een ondersteuningsbehoefte. Daarom past dit werk juist zo goed bij mensen die (Toegepaste) Psychologie of Social Work studeren.
Cheyenne: “Die hebben wat meer feeling ermee en inzicht in het ziektebeeld. Wat in mijn geval ook een beetje meehelpt is dat ik ongeveer van dezelfde generatie ben als de cliënten en ik ook overdag wel op de groep werk. Daardoor kennen ze me beter en maken we makkelijker een praatje.”
Het is fijn om dit werk te doen, want op deze manier kun je er echt zijn voor je collega’s en een oogje in het zeil houden. “Hoewel je ’s nachts in principe zelfstandig werkt als slaapwacht, leer je tijdens de overdracht je collega’s ook beter kennen. Soms is het serieus, maar vaak juist gezellig en ze laten je echt welkom voelen, ook bij team Pijlijser. Het zijn zulke leuke, spontane mensen.” Cheyenne kan haar studiegenoten van harte aanraden om als slaapwacht te gaan werken, omdat het zo goed te combineren is met een studie. Sterker nog: haar huisgenootje gaat binnenkort als nieuwe collega bij ons aan de slag!
We hebben nog slaapwachten nodig voor onze locaties. Lijkt het jou ook iets?
Lees dan de vacature voor slaapwacht eens door en neem contact met ons op als je er meer over wilt weten.