• A  A  A  A  

Het vuurtje aanwakkeren

Matthijs van den Hurk stond 10 jaar geleden bij ons op de stoep voor een stageplek. Het was vanaf het begin gelijk al duidelijk dat het werken als woonbegeleider hier méér is, dan “persoonlijke begeleiding” tijdens het koken en huishouden op de groep. Omdat zijn stagebegeleidster zo’n inspirerende powervrouw was, ging hij aan de slag en daar heeft hij tot op vandaag nooit spijt van gehad. Sterker nog: Inmiddels had Matthijs al bijna jubilaris kunnen zijn, zij het niet dat hij zijn werk toch wel vaak onderbroken heeft voor mooie rondreizen over de hele wereld.

“Wat ik leuk vind aan Het Werkt is de vrijheid die je hier krijgt om er een stukje persoonlijkheid in te leggen. Natuurlijk heb je onderliggend altijd een plan, maar het valt of staat met de band die je opbouwt met je cliënten. Mijn stagebegeleidster zei destijds al dat het daarmee begint: eerst je cliënten leren kennen, hun vertrouwen winnen en dan aan de doelen werken. Die ruimte krijg je hier,” vertelt hij.

Het vlammetje aanwakkeren
Matthijs heeft als missie om te zorgen dat cliënten wat gelukkiger worden, een stukje zelfstandiger en dat ze participeren. “Wat ik vaak tegenkom bij cliënten op onze woonlocatie is dat het vlammetje ergens een keer is uitgegaan. Ze hebben er niet zoveel zin in en trekken zich terug op hun kamer. In jargon noemen ze dat internaliserend gedrag. Je wilt niet weten wat sommigen allemaal ook hebben meegemaakt, ik snap dat dat wat met je doet. Maar ze zijn nu bij ons en dit is hun kans om een andere weg in te slaan. Daar probeer ik ze toe te motiveren, zodat ze weer in beweging komen en ook zoveel mogelijk verantwoordelijkheden opnemen die ze aankunnen. Dat laatste op basis van vrijwilligheid, want het moet vanuit hen komen.”

Trial en error
Het lijkt zo makkelijk gezegd: het vlammetje weer aanwakkeren. Maar wat daarvoor nodig is kan per cliënt verschillen en daar ga je samen naar op zoek. Het kan bij een hobby beginnen of een activiteit met huisgenoten. Zo kunnen ze vriendschap sluiten en dat is fijn want sommigen zijn eenzaam. Tegelijk is het lastige voor deze doelgroep dat ze al veel teleurgesteld zijn. Bv moeilijk werk vinden en houden. Een beperkt sociaal netwerk hebben. Het gevoel alles al geprobeerd te hebben… Als ze daar dan toch uit weten te komen en zich ontwikkelen is dat heel mooi.

Matthijs: “Ik heb ook nog wel een tip voor onze cliënten. Heb een beetje vertrouwen in jezelf en in de toekomst en ja, daar is een beetje lef voor nodig. Maar doe iets anders dan je altijd gedaan hebt en zorg dat je iets hebt om voor op te staan.”

Terwijl we door de woonlocatie lopen, komen we een tafel vol kweekbakken en plantjes tegen. Dat is nou precies zo’n voorbeeld van een project van een cliënt waar hij hartstikke trots op is!

Lijkt het jou leuk om ook bij te dragen?
We zijn nog op zoek naar collega’s! Bekijk onze vacatures en neem gerust contact op als je nog vragen hebt.