• A  A  A  A  

Je moet jezelf goed kennen voor dit werk

Daniël is trajectbegeleider beschermd wonen en doet zijn werk, ondanks de uitdagingen die erbij horen, met een grote glimlach. Alles in zijn rol draait om verbinding en vertrouwen. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe pakt hij het aan?

“Als trajectbegeleider moet je soms de boeman zijn en op andere momenten de successen vieren. Je volgt de cliënt in zijn of haar proces. Die leert nog om zelfstandig te worden, dus mag dingen uitproberen in een veilige omgeving. Dat gaat niet altijd gelijk goed, maar als het lukt kun je samen iets leuks doen om dat te vieren. Laatst had ik met een cliënt een plan gemaakt en zij hield zich eraan. Ik hou van koken dus als beloning maakten we samen verse pasta. Ik ben ook wel eens gaan motorrijden met een cliënt. Dat zijn leuke dingen.”

Er komt veel kijken bij zijn rol, niet alleen in cliëntcontact maar ook in de samenwerking onderling. Recent hebben ze als team een kernkwadranten scholing in gehad.  Daniël licht toe: “Wat in deze functie echt helpt is om binnen het team elkaars krachten en talenten goed te kennen. Je moet het niet alleen willen doen, maar samen. En dan is het ook belangrijk om je eigen valkuilen te kennen, want een cliënt houdt je keihard de spiegel voor.”

Zijn team begeleidt 23 cliënten verdeeld over 3 woningen in Tilburg Noord. Die zijn allemaal anders. “Je moet goed met ze in verbinding staan en laten zien dat je er voor ze bent. Je mag jezelf zijn, je open en eerlijk opstellen, maar tegelijk is de uitdaging om goed met de verschillende types om te gaan. Bij de één werkt de ene aanpak, bij de ander juist weer niet. Als een cliënt eens gefrustreerd wordt, dan moet je proberen om niet te oordelen maar hem of haar aanspreken op het gedrag. Je wilt immers de cliënt helpen om te groeien in zijn reactie en daarvoor moet je in dit werk soms jezelf even opzij zetten en aanvoelen wat die ander nodig heeft in het moment. In een split-second.”

Daniël zelf heeft daarin veel geleerd sinds hij een aantal jaar terug zijn studie Social Work in Den Bosch afrondde. Van zijn spontaniteit heeft hij zijn kracht gemaakt en bij Stichting Het Werkt heeft hij het vertrouwen gekregen. Ook heeft hij geleerd hoe je elkaar als team verder kunt helpen. “Je moet in dit werk ook wel echt het als team doen,” besluit hij. “Een groot deel zit ‘m erin dat onze cliënten ons leren vertrouwen en vanuit die vertrouwensband werk je samen toe naar een eigen zelfstandig leven voor de cliënt. Als je dan merkt dat je als team dingen doet waarvan een cliënt kan groeien, is dat superfijn. Daarbij is het de kunst om groei te zien in de kleine stappen die de cliënt zet.  Bovendien, er zijn soms wel 10 interventies die je in kan zetten om tot een uitkomst te komen. Daarin kan ik weer andere dingen bieden dan bijvoorbeeld een collega. Dus alles draait om die goede verbinding om samen met de cliënt in te schatten wat hem kan helpen.”

 

Interesse om collega te worden van Daniël? 
Bekijk onze vacatures en neem gerust contact op als je nog vragen hebt.