Geluk is heel persoonlijk. Bij Stichting Het Werkt begeleiden we cliënten naar een gelukkig en zelfstandig leven. Wat daarvoor nodig verschilt per individu. Wat veel mensen denken is dat je pas gelukkig kan zijn als je alles ‘goed voor elkaar hebt’. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn; je kunt ook mooie momenten hebben in de weg daar naartoe. Bijvoorbeeld als je samen iets leuks meemaakt, tevreden kan zijn met de situatie zoals die op dit moment is of elkaar verder hebt gebracht.
Iemand die hier alles vanaf weet is onze ervaringsdeskundige Robbert. Hij is van ver gekomen en kan zich daardoor goed inleven in onze cliënten. “Ik zeg altijd tegen cliënten: ik probeer alles te begrijpen, iedereen is ook maar een mens, en er is geen blauwdruk voor het leven.” Robbert biedt meer dan een luisterend oor. Hij gaat er ook samen op uit met onze cliënten om de zinnen te verzetten. Zo organiseert hij in samenwerking met Stichting Avondje Uit regelmatig uitstapjes, bijvoorbeeld naar de bios met bewoners. En hij is actief als instructeur bij de klim hal, waar cliënten mogen komen sporten. Door even de aandacht op wat anders te richten en samen iets leuks te doen, ontstaat er meer ontspanning, plezier en balans. “Je wil het beste voor iedereen en voor mij was het heel helpend om iets positief in mijn leven te hebben bij de klim hal, maar uiteindelijk moeten onze cliënten zelf gaan doen wat voor hunzelf werkt”.
Op onze beschermd woonlocaties zit je, als cliënt, op een fijne plek waar je gesteund wordt en je beter in je vel komt te zitten, ook als je nog niet daar bent waar je uiteindelijk wil zijn. Lonneke werkt hier als sociaal pedagogisch medewerker. Zij vertelt: “Er verblijven mensen bij ons met elk hun eigen verhaal. Geluk laat zich lastig meten. Het is fijn als je kunt leren om je goed te voelen in het moment en er een realistisch beeld van hebt. Onze cliënten stromen niet 100% gelukkig uit, maar wel een stuk zelfredzamer en meer tevreden met zichzelf. Daar is best wat voor nodig. Zoals het besef dat er ook voor jou een plekje is in de maatschappij.” Haar werkplezier haalt ze voor een deel uit het er kunnen zijn voor de cliënten. Maar een groot deel hangt ook samen met de fijne sfeer in het team. “We staan altijd voor elkaar klaar, vangen elkaar op en ik vind echt dat het teamgevoel misschien wel voor 50% bijdraagt aan je gevoel van werkgeluk. Ook bij lastige situaties.”
“Iets kleins kan het verschil maken voor iemand: aanwezig zijn, luisteren en steunen, helpen met het opruimen van een kamer,” vult Joanna (sociaal pedagogisch medewerker) aan. “Het is fijn dat Robbert er is om leuke dingen te doen met de cliënten. Dan hebben ze, ondanks dat ze nog aan zichzelf werken, tegelijkertijd ook momenten waarop ze zich goed voelen. Verder klikt het hier heel goed met collega’s en zo laten we aan cliënten ook zien hoe je op een prettige manier met elkaar omgaat. We laten zien dat we naar elkaar omkijken en we bieden steun, maar je moet het uiteindelijk wel zélf doen. Dat is belangrijk.”
“Waar we ook voor staan is gelijkwaardigheid,” besluit Lonneke. “We staan naast de cliënt en richten ons op wat er voor hen persoonlijk nodig is om gelukkiger te worden. Zoals dat meer structuur in je dag”
Trajectbegeleider Rik denkt bij geluk aan dingen die veel mensen voor lief nemen, maar niet zo vanzelfsprekend zijn: Een goed netwerk, vrienden, iets te doen hebben, een dak boven je hoofd. Daar begint het. Zelf haalt hij een deel van zijn geluk uit het werk en een deel uit leuke dingen doen samen met vrienden en familie, zoals een potje voetballen. Dat zorgt voor zijn werk-privé balans. “Wat ik vooral leuk vind bij Stichting het Werkt is dat het elke dag anders is en we op elkaar kunnen bouwen. Werkgeluk is voor mij… Als je iemand écht kunt helpen en merkt dat wat je samen aangaat uiteindelijk ook lukt. Daar is veel waardering voor en ja, daar haal ik zelf ook veel voldoening uit.”
Bij Stichting het Werkt bieden we niet alleen begeleid wonen, maar worden (binnen gebiedsteams van de Coalitie) ook cliënten ambulant begeleid. Carlo is trajectbegeleider en werkzaam in Team Ambulant. In gesprek met hem over geluk, moet hij aan een mooi voorbeeld denken. Hij begeleidt namelijk ook cliënten die vanuit beschermd wonen doorgestroomd zijn naar zelfstandigheid. Het is erg mooi als cliënten niet alleen groeien, maar zichzelf daar ook bewust van zijn. En als ze zelf steeds beter om kunnen gaan met lastige situaties (dankzij de handvaten die ze gekregen hebben).
Geluk voor hem zit er ook in dat hij het vertrouwen krijgt om zijn werk goed te mogen doen en daarbij de ruimte voelt om samen met de cliënt te onderzoeken wat de beste manier is om verder te komen: “Als je een plan maakt en je kunt niet rechtdoor, dan moet je soms een beetje bijsturen. Links of rechtsaf gaan. Samen dingen uitproberen en kijken hoe het uitpakt voor de cliënt. Ik kan zelf vanuit ervaring wel een inschatting maken, maar de cliënt moet het zelf ook gaan proberen en succes. Wanneer ik merk dat de client je voldoende vertrouwt om dat proces aan te gaan en ook het durft om nieuwe dingen te proberen, dan zie je dat je van stapjes naar sprongen vooruit kunt gaan. Soms zit het erin dat je aan verschillende dingen kan werken en je dan beter je eerst op het ene kan richten omdat de cliënt er nog niet aan toe is om met het andere aan de slag te gaan. En zodra die ruimte er dan is, kan het zijn dat er grotere sprongen gemaakt worden. Ten slotte haalt Carlo zijn werkplezier er ook uit als hij in gesprekken de cliënt zichzelf kan laten zijn, en hij die mag ondersteunen in het proces. “Het hoeft allemaal niet gelijk goed te gaan, maar door het gevoel te geven dat iemand er mag zijn, gezien wordt, en door samen te reflecteren en bij te sturen, kun je meer bereiken.”