Onze zorg wordt gefinancierd op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en WLZ-zorg (voorheen AWBZ).
Beschermd wonen:
Bij de Wmo en Jeugdwet gaat het bijna altijd om Zorg in Natura (ZiN). Dat betekent dat financiering automatisch wordt geregeld nadat de beschikking is afgegeven. Binnen deze wetten zijn er verschillende arrangementen voor beschermd wonen. Een indicatie stelt de zorgzwaarte vast. Een indicatie is met of zonder module huisvesting (en met of zonder dagbesteding). Bij een indicatie mét huisvesting betaalt de regio Hart van Brabant de bijdrage aan de woonlasten en voedingskosten. Een eventuele bijstandsuitkering wordt hierop aangepast.
Ondersteuning vanuit de WLZ is in bijzondere situaties ook mogelijk. Er is dan een beschikking van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. De CIZ-indicatie moet bovendien door Zorgkantoor VGZ worden omgezet in een persoonsgebonden budget (pgb). Hiervoor is het noodzakelijk dat je gewaarborgde hulp hebt. Betaling van de zorg vanuit een pgb betekent ook dat je als bewoner altijd zelf een bijdrage aan de woonlasten betaalt, vanuit je uitkering of loon. Het is belangrijk dat dit met hulp van familie of een bewindvoerder goed geregeld is.
Ambulante zorg:
Financiering van onze ambulante begeleiding gebeurt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voordat begeleiding door Stichting Het Werkt van start gaat, moet er altijd eerst een beschikking zijn vanuit deze wet. Betaling verloopt vervolgens via Zorg in Natura (ZiN). Dat betekent dat het automatisch wordt geregeld nadat de beschikking is afgegeven.